Fredagstradisjoner.

Av Gyro F. Fjermedal

Da jeg bodde hjemme hadde vi en fredagstradisjon i familien. Hver fredag, kl 20.55, var vi på plass foran TVen. Klare for “Nytt på nytt”. Chips og dip ble alltid gjort klart i siste liten, rett før det begynte.

I Palestina er det mange små landsbyer. Mange av disse landsbyene har også en fredagstradisjon. Kvar fredag demonstrerer de. Mot okkupasjon, mot muren, mot urettferdighet.

Som svar får de tåregass, gummikuler og “skunk water”. Tåregass som gjør det vanskelig å puste. Gummikuler som fører til brekte bein og noen ganger dreper. “Skunk water” som gjør at lukten av døde dyr fester seg til hud og klær i flere dager etterpå.

Vi besøkte Nabi Salih der de hver fredag har fredelige demonstrasjoner. Likevel blir de svart med vold av det israelske militæret. I denne landsbyen med rundt 500 innbyggere kan det blir avfyrt hundrevis av tåregassgranater på en dag. Tåregassgranatene treffer også folk, og i tillegg til pustevansker gir de sår og skader på kroppen. Tåregass er forbudt i krig, men brukes fortsatt i mange land i fredstid. Også i Palestinske områder, der palestinere lever under militærlov og må tåle nattlige raid rett som det er.

Tåregass- og sjokkgranater i Nabi Salih.
Tåregass- og sjokkgranater i Nabi Salih.

Tidligere har jeg besøkt Bil’in, en annen landsby som har ukentlige demonstrasjoner. Også her svares det med kuler, gass og vann. Ved slutten av demonstrasjonen begynte soldatene med «skunk water». Det blir ofte beskrevet som at det lukter av råttent kjøtt. Dette vannet ble skutt mot barn, barn som må ha vært ned mot 6 år. Barn frustrerte av å leve under en okkupasjon, med muren bare noen meter fra hjemmene sine.

I Bil’in møtte vi og folk som hadde blitt truffet av gummikuler. Som hadde blåmerker like store som frokosttallerkener. Gummikuler er som navnet tilsier kuler av gummi, noen ganger med stål inni, andre ganger ikke. Disse blir også brukt mot demonstrantene, for å holde «ro og orden». Kuler som ikke skal drepe, men som noen ganger gjør det. Andre ganger gir de «bare» skader. Kanskje du er heldig og «bare» blir blind på et øye.

Hver fredag demonstrerer palestinere mot okkupasjon. Hver fredag blir de svart med tåregass, «skunk water» og gummikuler. Mens vi spiser chips og ser på TV.

Advertisement
Fredagstradisjoner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s