DEN NYE BERLINMUREN

Israel har de siste årene bygd en ny Berlinmur. Noen vil selvsagt reagere på våre uttalelser på dette punktet. Det er helt ålreit. Vi har tenkt å argumentere hvorfor vi går så langt som å hevde at Israel bygger en ny Berlinmur i Palestina. Vi har såpass god førstehåndskunnskap og erfaring at vi vil utfordre alle som reagerer på våre uttalelser til å ta en tur til Palestina selv. God tur til den nye Berlinmuren til dere alle.

image

Muren strekker seg gjennom Palestina og har et skjult formål. Den skiller folk fra hverandre. Den skiller palestinere fra landområdene sine og den skiller palestinske familier, venner og naboer. Muren er strategisk bygd gjennom landsbyer for å gjøre det ulevelig for palestinerne som bor på “feil” side av muren. Ved tvang river muren det palestinske folk vekk fra hjemmene og landsbyene sine.

Det hevdes fra israelske myndigheter at muren bygges som et sikkerhetstiltak. Det kunne vært et legitimt argument dersom det hadde vært riktig. Faktum er at murens lengde, form, struktur og sjekkpunkter bidrar til lite annet enn å gjøre hverdagen til palestinerne ulevelig. Dens form viser med tydelighet at murens funksjon handler mer om oppsplittelse av palestinsk jord og kontroll med naturressurser.

Synet av muren kan skremme, den strekker seg 9 meter opp i luften med grufulle piggtråder på toppen. Muren skiller bevisst det palestinske folk fra hverandre, den torturerer de palestinske familiene. Det som skulle skille to folk skiller ett og samme folk. Når 80% av muren skiller palestinere fra palestinere, faller begrunnelsen for muren. Den skrekkfulle muren blir i tillegg til å ødelegge livene til familier, bygd på palestinsk dyrket mark.

image

Den nye Berlinmuren er fordømt av nesten alle verdens land. Allikevel ser det ut til at myndighetene til de samme landene stilletiende aksepterer den. Det vi vet er at muren ikke skaper fred, noe som er en tragedie for både palestinere og isralitter. Vi skal ikke påberope oss guddommelige kontakter men vil minne om bibelens tekst i Hebreerne, 11.30: Ved tro falt Jerikos murer, da de hadde gått omkring dem i syv dager. Dersom det finnes en mikroskopisk mulighet for at historien kan gjenta seg, er det bare å legge i vei.

Ha en riktig god og lang gåtur alle sammen.

Fra Palestina
Lars Lied og Morten Ekeland

DEN NYE BERLINMUREN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s