Ekkelt.

av Tonje J. Alvestad

Det er mange inntrykk. Mye er uforståelig. Takk og pris har palestinerne håp. I bøtter og spann. Det inspirerer. Jeg syns muren er rar. Sære greier. Forstår ikke greia.

image

Det er mange meninger rundt muren.  Spørsmål. Både religiøse og politiske. Du er utenfor eller innenfor muren. Folk flyter, men en kan ikke passere fritt. Det er regler og restriksjoner. Nye bosettere med ny vei. Og omvei. Mer ny mur. Nye skiller oppstår. Alt er i stadig endring. Sikkert utrolig slitsomt å forholde seg  til. Må jo få lyst til å bare gi opp.

Det er muren alle kjenner. Mange har en mening om muren. Andre bryr seg ikke. Tenker at det ikke betyr så mye. Vi har sett og skal se mye mur. Det er generelt sett mye mur i Israel og Palestina. Den er der. Snirkler seg rund. Frem og tilbake. Den isolerer. Skiller av. Okkuperer.

Det første møtet med muren var rart. Delen av muren jeg møtte ble satt opp for fire år siden. Rett gjennom en palestinsk landsby. Det er tullete. La meg gjenta. Gjennom en palestinsk landsby. Kan virkelig ikke begripe det. Sikkerhetsargumentet – som så mange andre – faller i grus. Blir bare latterlig. Det første møtet med muren var et møte med en mur som skiller palestinere fra, hold deg fast, palestinere. Det er også det reelle bildet. Hovedsakelig er murens funksjon nettopp dette. Presse ut og lage nye grenser.

Muren i seg selv er jo bare en mur. Men det er så mye mer bak. Og det får så mange og store følger. Det er en ekkel mur. Den påvirker mennesker. Stresser og skiller. Ydmyker. Diskriminerer. Så det er så mye mer enn en bare en mur.

Det er vanskelig å forstå.

Og de planlegger visst å fortsette.

image

Advertisements
Ekkelt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s